Durf te zijn in het bedrijfsleven

Voor leidinggevenden:

Binnen jouw team werkt Leon. Leon werkt al 10 jaar binnen jouw organisatie en de laatste drie jaar binnen jouw team. Vanaf de eerste dag kreeg je van de collega’s te horen dat Leon anders is dan anders. Leon is een zeer loyale en hardwerkende medewerker. Hij is gedreven in zijn werk, vervult een expertrol. Leon weet wat hem te doen staat en kan zelfstandig zijn werk uitoefenen. Klinkt goed toch? Als leidinggevende worstel je echter geregeld met jouw aanpak richting Leon. De communicatie tussen jou en Leon en tussen Leon en zijn collega’s loopt geregeld stroef. Het lijkt alsof jullie elkaar niet goed begrijpen. Alsof jij Swahili spreekt en Leon Italiaans. Als je in gesprek gaat kun je goede afspraken maken, maar zodra Leon de deur uitloopt lijken de afspraken bij hem anders overgekomen dan bij jou. Collega’s komen steeds vaker klagen. Ze vinden het lastig samenwerken met Leon. Jij hebt sympathie voor hem. Hij weet immers veel, is vrijwel nooit ziek en is altijd eerlijk. Hij is in het verleden wel eens uitgevallen omdat hij het niet meer zag zitten. Dan was hij wel een paar weken uit de running. Je bent bang dat dit weer gaat gebeuren, maar weet niet zo goed wat je nog kunt doen.

Voor medewerkers:

Je werkt al 18 jaar voor dezelfde werkgever. In het begin was het bedrijf klein en overzichtelijk. De afgelopen jaren is het bedrijf gegroeid. Er zijn veel nieuwe collega’s aangenomen en er is veel veranderd. Jouw leidinggevende, met wie je het heel goed kon vinden, is twee jaar geleden met pensioen gegaan. Er is een nieuwe, jongere leidinggevende gekomen. Je hebt geen hekel aan hem, maar weet niet zo goed wat je aan hem hebt. Het lijkt alsof jullie elkaar niet goed begrijpen. Jij wilt gewoon je werk doen zoals je dit altijd hebt gedaan. En nu moeten de dingen opeens anders. Waarom? Was het dan niet goed hoe we het tot nog toe deden? En wat weet hij er van? Ik werk hier al 18 jaar en weet echt wel waar ik het over heb. Steeds vaker ben ik uitgeblust als ik naar huis ga. Lig ik in de avond op de bank en heb geen puf meer om iets te doen. Mijn vrouw klaagt erover. Ik snap niet hoe het komt. Ik heb al 18 jaar met plezier gewerkt.

Herkenbaar?!

Geen enkele situatie is hetzelfde, maar de essentie wel. Bovenstaande zijn fictieve voorbeelden, maar wel voorbeelden die ik regelmatig voorbij heb zien komen. Het loopt goed op het werk, er veranderen zaken en dan lijkt niets meer hetzelfde.

Veel medewerkers hebben hier geen moeite mee en passen zich aan de veranderende omstandigheden aan. Er is echter ook een groep medewerkers voor wie dit lastig is. Hun brein werkt anders dan bij de meeste mensen. Dit betreffen regelmatig medewerkers met stoornissen in het autistisch spectrum, maar dat hoeft niet altijd.

En hoe goed de intentie van beide partijen ook is en hoe beiden hun best doen een goed gesprek te voeren, het lijkt niet te beklijven. Met als gevolg frustratie. Frustratie bij de medewerker die niet begrijpt waar het mis gaat, maar zich wel onbegrepen en ondergewaardeerd voelt. Frustratie bij de leidinggevende die het beste voor heeft met de medewerker, maar steeds meer klachten krijgt van collega’s over de communicatie en samenwerking.

Wat kan ik voor jullie beiden betekenen?

Ø Integraal meedenken over de communicatie tussen werknemer en werkgever;

Ø Coaching op de werkvloer;

Ø Het kunnen inzetten van het middel Brainblocks om elkaars taal te leren spreken en begrijpen (1 beeld 1 taal);

Ø In kunnen leven in beider belangen, zowel die van de werknemer als de werkgever, en deze samenbrengen;

Ø Het aanleren van passend gedrag binnen de organisatie;

Ø Preventie van uitval van de medewerker.

Geïnteresseerd?

Neem gerust vrijblijvend contact met me op via 06 – 39104604.