Wanneer aansluiten vanuit woorden niet direct lukt

Vanmorgen mocht ik samen met een leerling op zoek naar beelden, beelden die voor hem taal kunnen geven aan het conflict dat hij gisteren op school had.

In dit beeld is goed te zien dat zowel hij als zijn klasgenootje groen de dag waren begonnen, er was zelfs een groene brug, wat staat voor de ik en de ander zijn oké.

De voor hem letterlijke lijn naar onder gaf de spanningsopbouw weer, hij werd oranje omdat hij werd geslagen door zijn klasgenoot.

Hij weet dat hij niet mag terugslaan en zetten daardoor zijn scheldwoorden in. Helaas waren zijn woorden te horen en de klap die hij kreeg niet te zien.

Hij vertelde me dat hij straf kreeg wat stond voor het oranje blokje eronder, de grote rode was van zijn klasgenoot, hij had hem immers geslagen en de regel op school is dat je dit echt niet mag doen.

In mijn autistische brein is dat echt niet eerlijk Sebastiaan, waarom luisteren ze niet naar mij, waarom ben ik weer diegene die na mag blijven.

Zijn blauwe blokje kwam op tafel en hij begon te huilen, waarom? Omdat zijn klasgenoot onder de grote rode blok de groene had, namelijk geen straf, hij mag dus gewoon slaan……..

Hij legde het vraagteken neer, waarom mag hij slaan zonder dat hij hiervoor straf krijgt, ik scheld alleen maar, het zijn woorden Sebastiaan, het zijn alleen maar woorden…………

Zijn oplossing legde hij letterlijk op tafel, namelijk zijn groene vraagteken wat staat voor het bespreekbaar maken van dit beeld met zijn juf.

De groene brug naar de juf staat voor het feit Sebastiaan, dat ik van jou heb geleerd om via dit beeld woorden te geven aan mijn interne gedachtes….

Mocht ik mijn reis weer vervolgen met een vraagteken?

Nee met het feit dat Brainblocks voor mij een fantastisch middel is tot contact, iedere dag ben ik nog dankbaar dat ik deze fantastische methode mag inzetten…..

Mijn naam is Sebastiaan Brakband, in 2011 ben ik gestart met mijn organisatie Durf te Zijn.

Ik bied begeleiding voor mensen met autisme, daar waar de cliënt en diens vertrouwelijke omgeving het meest bij gebaat zou zijn; thuis, op school of op het werk.

Als zorgverlener durf ik buiten de geijkte paden te treden en echte zorg op maat te leveren.

Graag geef ik je een klein kijkje in mijn werk door blogposts te delen via mijn website en op LinkedIn. Deze berichten zijn geplaatst zijn met toestemming van betrokkenen.