De kracht van inzicht

Deze week realiseerde ik weer hoe mooi mijn vak is om mensen met autisme te mogen begeleiden.

Begeleiden in het opdoen van een stuk zelfinzicht om zo weer grip te krijgen op hun gedachtes en gevoelens die ze vaak sterk beïnvloedt in de interactie met anderen.

Naast kinderen met autisme, begeleid ik ook volwassen. Drie maanden geleden startte ik het contact met hem.
Zijn vraag was relatief simpel: “hoe vind ik de afstemming tussen mij en mijn partner en mijn omgeving?”

Ik kwam gisteren binnen bij het stel. Ze keken beide ontspannen en ik bemerkte een glimlach 😀
Ze vertelden dat ze elkaar weer gevonden hebben, uren met elkaar hadden gesproken. Ze wilden graag beeld aan hun woorden geven, maar dat lukte ze nog niet goed.

Brain Blocks is hier uitermate effectief in. Want zeg nou zelf: beelden zeggen soms meer dan 1.000 woorden? 💡

En daar gingen we dan, de afgelopen 3 maanden, neerleggen middels Brain Blocks. Alle informatie uit de gesprekken die ik met ze heb mogen voeren kwamen in 1 beeld samen (zie foto).

De hoofden illustreren de ‘Ik en de ander – differentiatie’.
Het kleine hoofd boven waren alle prikkels, mensen van buiten die hem nooit hebben begrepen, zelfs zijn ouders niet.
Alle jaren waarin ze gevoelsmatig op hem hebben ingebeukt, ze hem niet begrepen, gestraft in zijn zijn, in wie hij is…….

Het werd even stil, ik voelde zijn emotie opkomen. Hij mocht zijn tranen laten zien, hoeft zich niet meer te verschuilen: hij mag hij zijn!

Ook zijn partner liet haar tranen de vrije loop…..
En ja, dan raak ik als begeleider ook ontroerd…

Hij heeft er een muur tussen gezet, omdat hij niet meer hoeft te voldoen aan de verwachtingen van die ander. Dit geeft hem de ruimte om echt contact te kunnen maken met zijn partner.

De groene verbinding voor het hoofd staat voor de cognitieve uitdaging, voor de gesprekken die hij en zijn partner de afgelopen 3 maanden hebben gevoerd.

De brug is de verbinding tussen hen. Doordat hij de muur naar de omgeving heeft neergelegd komt er ruimte voor zijn gevoel.
Het blauwe blokje is nog net te zien, die staat voor het verdriet, het verdriet van de afgelopen jaren. De gele cilinder op de brug worden de toekomstige gesprekken over het gevoel. Maar hij heeft geleerd dat het belangrijk is om van het nu te genieten…..

Wil je meer weten? Schroom niet om contact met me op te nemen via info@durftezijn.com of 06 – 39 10 46 04.

Mijn naam is Sebastiaan Brakband, in 2011 ben ik gestart met mijn organisatie Durf te Zijn.

Ik bied begeleiding voor mensen met autisme, daar waar de cliënt en diens vertrouwelijke omgeving het meest bij gebaat zou zijn; thuis, op school of op het werk.

Als zorgverlener durf ik buiten de geijkte paden te treden en echte zorg op maat te leveren.

Graag geef ik je een klein kijkje in mijn werk door blogposts te delen via mijn website en op LinkedIn. Deze berichten zijn geplaatst zijn met toestemming van betrokkenen.